Ghí z pohledu ajurvédy | České ghíčko
#JezteDobreTuky
Přihlášení

Ghí z pohledu ajurvédy

Ghí může fungovat jako zázrak, když víte, jak na to. Ajurvéda, tisíce let stará východní medicína to ví.

Ghí je bezesporu ten nejlepší tuk na vaření. Má delikátní a jemnou chuť, vysoký kouřový bod a vydrží měsíce, aniž by muselo být v ledničce. Nicméně jeho geniálnost se skrývá v mnoha dalších vlastnostech. V ájurvédském systému léčení si ho velmi cení jako nosiče léčivých vlastností bylin a koření. Absorbuje se totiž nejrychleji a nejúplněji ze všech tuků, čehož se využívá ve formě řady medikovaných ghí.


Ájurvéda dále považuje pravidelnou konzumaci ghí jako jednu z nejlepších rasaján. Rasajány jsou obecně všechny látky či přístupy, které napomáhají obnově a regeneraci tělesných tkání, čímž posilují naší vitalitu, obranyschopnost, kvalitu života a dlouhověkost. Zdá se vám to jako sci-fi? Kdepak! Ghí je opravdu zázrak! 


Ghí stimuluje naše trávení a posiluje absorpci a asimilaci živin. Díky svým prostupujícím a změkčujícím vlastnostem prosakuje do všech tkání v těle a zjednodušeně řečeno v nich napomáhá procesu doplňování životně důležité energie, ájurvédsky nazývané jako ódžas, na západě všeobecně chápané jako naše vitalita či imunitní systém.  


Tak jako ghí je čistou esencí mléka, ódžas je čistou esencí tkání. Můžeme si to představit jako jakousi šťávičku či finální výpeček, který si z celého trávicího procesu tělo vytváří a který prostupuje skrz všechny tkáně v těle účastnící se na naší krvetvorbě, trávení, imunitě, endokrinním, nervovém, kosterním a svalovém systému a ony si z něj berou, co potřebují. 


Zde je více než na místě si uvědomit souvislost našeho ódžasu, tedy naší přirozené imunity a toho, co jíme. Převažují ve vašem jídelníčku opravdové, tedy minimálně zpracované potraviny plné živosti anebo rafinované šmakulády vychucené solí, glutamátem a bílým cukrem, vyrobené na bázi bílé mouky a ztužených tuků? 


Postavte si vedle sebe útulný cihlový domek a chatrč z vlnitého plechu, anebo Volvo a Trabant, anebo oblek od Armaniho či kvádro z vietnamské tržnice, ... Cítíte ten rozdíl? 

Tu podstatu nelze ošálit. To, co jíme, určuje z velké míry kvalitu naší vitality a chuti do života. Zde hledejme důležité kořeny našeho zdraví. Výživa by pro nás měla být zdrojem prány, životní energie. Rafinované šmakulády životní energii nemají, naopak, zatěžují a znečišťují naše těla, kde potom životní síla nemůže proudit.  


Samozřejmě na vše zde zmíněné nemůžeme pohlížet černobíle. Ghí je vedle běžného užití v kuchyni velmi žádoucí používat zejména při jakémkoli oslabení, velké fyzické zátěži, stresu, v rekonvalescenci po náročných operacích, po porodu, podváze a zvýšené vátě. Nicméně lidé s vysokým cholesterolem, lidé obézní a jedinci s vysokou mírou znečištění (ámy) by si na ghí měli dávat pozor. 


Výběr žádoucích a život podporujících potravin je pro mnohé z nás naše osobní volba. A správná volba je tou nejlepší investicí do našeho zdraví. A ghíčko mezi ty správné volby rozhodně patří! 



Diskuze

© 2020 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba