Saročeská sakrajda | České ghíčko
#JezteDobreTuky
Přihlášení
V pondělí 20.12. odesíláme poslední balíčky. Potom budeme chvilku odpočívat a 3.1.2022 se opět pustíme do práce.

Saročeská sakrajda

Voňavý perník s povidly a ořechy. Prý pochází z Krkonošska, kde se pekl na Svatého Martina. Je to tak dobré, že si sakrajdu pečeme i mimo svátky k čaji a na Vánoce jako cukroví.

Potřebujeme:

300 g hladké BIO pšeničné mouky

Lžička sody

Perníkové koření, ideálně čerstvě natlučené: skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor

200 g moučkový cukr

2 PL medu

1 vejce

70 g povoleného Ghíčka se skořicí a vanilkou

1PL rumu

Trošku mléka na rozředění

Cca 300 g švestkových povidel

Asi 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup:

V robotu s hnětačem připravte těsto:

Mouku prosejte, přidejte sodu, koření a cukr.

Vedle rozšlehejte vejce, přidejte tekutý med a rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. Vypracujte hladké těsto. Kdyby bylo příliš tuhé, přidejte trošku mléka.

Těsto zabalte do folie a nechte v lednici přes noc odležet.

Druhý den těsto rozdělte na dva díly a yvyválejte 2 placky/obdélníky asi na půl cm. Potřete povidly a posypejte ořechy.

Zabalte jako roládu.

Šišky potřete rozšlehaným vejcem, otočte na plechu spojem dolů

a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny, než zezlátne.

Nechte vychladnout a krájejte na plátky.

Dobrou chuť a #jeztedobretuky


Diskuze

© 2021 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba