Pečená zelenina jako hlavní jídlo | České ghíčko
#JezteDobreTuky
Přihlášení
#mesicbiopotravin
Září je měsícem bio potravin a ekologického zemědělství. Bio ghíčko je tento měsíc za cenu konvenčního.

Pečená zelenina jako hlavní jídlo

Že máme jíst zeleninu všichni víme. V zimě naše tělo přijme mnohem lépe tu tepelně upravenou.

Na pečení se nejlépe hodí pevná zelenina, především kořenová.

V zimě je také nejdostupnější.

Můžeme přidat brambory i se slupkou, nebo stále oblíbenější batáty.

Potřebujeme:

cca 300g na porci:

např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka

Jakou kombinaci zvolíte záleží na stavu spíže a vašich preferencích:)

Ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)

Koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu... 

Něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec

K podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku:))

Postup:

Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé.

Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty.

Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem. 

Můžete promíchat, ale není nutné.

Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle)

Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti

A je to!

Jí se s dipem samotné. Levné, zdravé a strašně moc dobré!

Dobrou chuť a #jeztedobretuky







Diskuze

© 2022 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba