Bramborové lokše | České ghíčko

/Dopravné od 29,- Kč/ /nad 1000,- Kč ZDARMA/ /více info zde/

#JezteDobreTuky
Přihlášení

Bramborové lokše

Staročeské recepty jsou možná trochu náročnější na čas, ale stojí za to!

Bramborové lokše si svou pozornost rozhodně zaslouží, chutnají opravdu každému.

A to i proto, že do nich lze "zabalit" cokoliv:)

My je děláme i jako přílohu třeba k bramboračce, to je potom jen na povrchu lehce osolíme. 

potřebujeme:

1 kg brambor vařených ve slupce (ideální vraný typ C)

cca 500g hladké mouky

1 vejce

špetka soli

postup:

Brambory necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nejlépe už přímo na vál.
V bramborách uděláme důlek a rozklepneme do něho vajíčko. Pomocí vidličky propojíme. Ke směsi přidáme mouku, pozor může jí být více, podle toho jak saje. Zpracujeme těsto, které se dá vyválet.
Z těsta uděláme váleček a nakrájíme ho na stejné kousky.
Ty pak vyválíme na placku.

Máte-li plynovou plotnu, nasaďte litinový plát a můžete opékat přímo na něm. Nebo vezměte pánev a opékejte na sucho.

Na plackách se začnou tvořit tmavé puchýře, to je ono!

A teď přijdou naše vychytávky a tipy na plnění:)

Horké upečené placky hned potírejte rozpuštěným ghíčkem a skládejte na sebe, omastí se i z druhé strany a zůstanou déle teplé. Teplé jsou totiž nejlepší.

Když použijete skořicové, úžasné je naplnit podušenými jablíčky.

Plnit můžete šlehaným tvarohem, sypat mákem (brambory a mák jsou skvěle dohromady), opečenou slaninou a zelím....fantazii se meze nekladou.

Ale máme pro vás tip, který opravdu stojí za vyzkoušení.

Lokše potřete česnekovým ghíčkem a potřete švestkovými povidly. Fakt tahle kombinace. Je to skvělé!!! 

Dobrou chuť a #jeztedobretuky


Diskuze

© 2024 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba