Jééé,to dělala naše babička!


Jééé,to dělala naše babička!

Velmi často od vás slýcháme : jééé, to dělala naše babička. Takřka všem zasvítí oči,  vybavíme si vůni a na jazyku cítíme chuť babiččiných dobrot. Koláče, štrúdl, knedlíky, krupičnou kaši…tam všude se přepuštěné máslo používalo. V některých krajích se mísilo se sádlem a smažili se na něm vánoční řízky, ryby, říkalo se mu šmolc. Tento výraz zřejmě pochází odkudsi z Rakouska. Ve starých kuchařkách, z doby Magdaleny Dobromily Rettigové často narazíte na přepuštěné máslo, sama kuchařka jej nazvala dobré máslo. Ve staročeské kuchyni se máslo a sádlo používalo hojně a často. Inu, olej byl nedostupný a drahý. Ovšem v dobách nedávných přišli vědci a průmyslníci s novinkou, s tuky rostlinými, emulgovanými. S margaríny. Poukazovali na velmi nedobrý zdravotní stav populace, zjistili, že nasycené tuky ne, rostliné ano. Asi 30 let jsem doufali pojídajíc levná rostlinná másla, že nás spasí a infarkty a mrtvice vymizí. Nevymizeli. Problém bude asi někde uprostřed. Takže od všeho dobrého trochu. Dopřejme si i máslo, v té jeho nejlepší variantě, jako máslo přepuštěné !  A říkejme mu třeba ghíčko, po našemu!