Proč máme volit BIO | České ghíčko
#JezteDobreTuky
Přihlášení
#mesicbiopotravin
Září je měsícem bio potravin a ekologického zemědělství. Bio ghíčko je tento měsíc za cenu konvenčního.

Proč máme volit BIO

BIO ghíčko je to nejlepší, co pro vás máme. Vysvětlíme proč.

V září probíhá každoročně akce organizována Ministerstvem zemědělství jako Měsíc biopotravin.

Biopotraviny si zaslouží mnohem více pozornosti, než mají. Všichni, kdo potraviny označené zelenou zebrou produkují, musí dodržovat přísné podmínky a jsou pod neustálou kontrolou příslušných orgánů. Stejně tak, jako my.

Ideální je kombinace lokální BIO. Jsou potraviny, které v našich podmínkách vypěstovat neumíme, např. banány, nebo kakao. Ale například jablka, obiloviny, nebo třeba maso, tam je vždycky první volba na český bioprodukt. Princip ekologického hospodaření je totiž také v co největší soběstačnosti a lokálnosti.

My pro naše BIO ghíčko vykupujeme máslo od Polabských mlékáren. Jsou to jediní producenti BIO másla u nás (myslíme tím velkého množství, určitě jsou u nás menší farmáři, kteří BIO máslo vyrábí, ale nepokryjí naši spotřebu).

V záloze máme i zahraničního dodavatele, pro případ, kdyby měli v Poděbradech výluku, ale po ní saháme pouze v případě krize a to ještě na zahraniční trh. 

Naším cílem a snem bylo vyrábět pouze BIO ghíčko, s konvenčním ani nezačínat. Ale náš trh není bohužel připraven. V Čechách je velmi malá podpora státu a témeř nulová propagace. Přitom biopotraviny by měli být standard a potraviny plné chemie, postřiků, aditiv a kdo ví čeho by měli být značeny varovnými znaky. Byli by sice levnější, ale lidé by k nim přistupovali určitě jinak. Co myslíte? 

Tady jsme shrnuli pádné důvody, proč je BIO ghí lepší, než konvenční. 

  • Bio ghí se vyrábí z másla od krav převážně krmených trávou. Tyto produkty (mléko, máslo, maso) potom obsahují více vitamínů A a E, vitamín K a kyselinu CLA. 
  • BIO Ghí navíc obsahuje vitamín K2, který má zásadní vliv na srážlivost krve a rozmisťování vápníku v těle. Tento vitamín navíc nemá mnoho přirozených zdrojů z potravy.
  • BIO Ghí obsahuje nezanedbatelné množství konjugované kyseliny linolové (CLA), která v těle působí jako antioxidant a pomáhá v odbourávání vnitřního tuku.
  • BIO Ghí obsahuje až o 50% více omega 3 mastných kyselin než “konvenční ghí”. Tyto kyseliny pomáhají zlepšovat zdraví srdce a cév.

Při nákupu biopotravin, ideálně lokální produkce, podporujete lepší stav životního prostředí a přirozenější podmínky chovů hospodářských zvířat. Jde o celkový stav krajiny, hospodaření s vodou, celkové klima. Jde o zdraví celé planety a budoucnost nás a hlavně našich dětí. Nezapomínejme, že planetu máme od našich potomků jenom vypůjčenou.

Proto BIO je vždycky první volba. Raději méně, ale kvalitněji.


Diskuze

© 2022 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba