Poznejte Ghí

Poznejte Ghí

 

10 Důvodů proč používat Ghíčko

infografika_ghi_web

 

Ajurvédský elixír života

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo.

S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. 

Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína. Ta tvrdí, že ghí napomáhá:

  • trávení,
  • upravuje hladinu lipidů a cholesterolu,
  • vyživuje nervové buňky,
  • podporuje učení,
  • posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost,
  • napomáhá detoxikaci,
  • omlazuje,
  • má hojivé účinky.

Ghíčko ideální ve spojení s léčivými bylinami, kdy získá tělo z jejich účinků největší prospěch.

Ghíčko

 

 

Návrat ke kořenům

Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho.

Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet…

Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.

Nutriční hodnoty

100 g výrobku obsahuje:

Tuky 99,3 g
Nasycené mastné kyseliny 70 g
Energetická hodnota 3677 kJ (894 kcal)
Bílkoviny 0,1 g

Neobsahuje laktózu (laboratorní výsledek), kasein, je přirozeně bezlepkové.

Často kladené dotazy

 

  • Proč se Ghí nekazí a nemusí se chladit?
  • Ne, Ghí je čistý tuk bez obsahu vody a mléčné bílkoviny. Nekazí se.
  • Opravdu neobsahuje žádné mléčné bílkoviny?
  • Ne, principem výroby je vysmažení bílkoviny a její odstranění přečištěním hotového Ghí přes jemný filtr.
  • Dá se Ghí vyrobit doma?
  • Určitě dá, potřeba je kvalitní máslo, hodně času a trpělivosti.
  • Kde můžu Ghí koupit?
  • Buď zde v e-shopu nebo v prodejnách zdravé výživy. Pokud tam Ghí nenajdete, napište nám, prosím. Pokusíme se Ghí do vašeho oblíbeného obchodu dostat.